Frumos, elegant, cât de cât… Cronica unui meci în care România a surclasat Armenia, la Erevan, cu 5-0. Tricolorii au profitat de omul în plus timp de 87 de minute

Redactor:
Andru Nenciu
Frumos, elegant, cât de cât... Cronica unui meci în care România a surclasat Armenia, la Erevan, cu 5-0. Tricolorii au profitat de omul în plus timp de 87 de minute
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

  • România s-a impus, sâmbătă seara, scor 5-0 (4-0), la Erevan, contra Armeniei, în meciul secund din Grupa E a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018. Au marcat: Stancu – penalty 4′, Popa 10′, Marin 12′, Stanciu 29′, Chipciu 60′. Răzvan Marin a înscris la debutul pentru naționala României.
  • Selecționerul Christoph Daum l-a trimis din primul minut pe teren pe Răzvan Marin, jucător în vârstă de 20 de ani. Fotbalistul de la Viitorul a fost printre cei mai buni de pe teren
  • Armenii au jucat în 10, din minutul 4, după eliminarea lui Malakyan, henț în careu. Gazdele au avut doar două șuturi pe poartă
  • România întâlnește marți, la Astana, pe teren sintetic, selecționata Kazahstanului (ora 19:00, TVR). Muntenegru a zdrobit azi Kazahstan, scor 5-0

„As-tă searăăă, toa-tă lu-mea știeeeee…”. E refrenul andante al clipului publicitar de la TVR 1 care anunță meciul de pe Hanrapetakan Mazazadasht. Repetăm. Stadionul Hanrapetakan Mazzadaht. Din Erevan. Orașul roz. Orașul în care galbenii lui Daum sunt obligați să-și coloreze în tonuri calde drumul spre Rusia. Pe 15 grade Celsius. Și 6.000 de spectatori. În Erevan. Orașul în care naționala lui Tata Puiu lăsa două puncte decisive în 2004, la acel 1-1 de coșmar, din campania pentru CM 2006. Când poarta era apărată de unul dintre protagoniștii clipului ambalat cu  „Astă-searăăă, toa-tă lu-mea știeeee…”. Și când opt ani din viața lui Răzvan Marin își închideau bucla. Când tăurașul fraged de pe șapca lui Halagian împlinea vreo 14 ani. Și când Daum își ridica glicemia cu baclavale galben-albastre de la Fener.

Dar tricolorii trebuie să scape de fantasma din Erevan. O pală de vânt ca o mângăiere îi așează cărarea pe mijloc lui Daum. Înaintea imnului. Imnul la care Dr. Grigore, Stanciu și Hoban par prospăt absolvenți de canto, iar Stancu tace. Tace. Dar va face!? Poate da, poate nu. Cert e că în București lui Petre Marin ochii i se scaldă în lacrimi. Fiul său, Răzvan Marin, e trimis în primul 11, la doar 20 de ani. Într-o formulă ultraofensivă. Cu un cvartet Popa-Stanciu-Marin-Chipciu pentru poker-face Stancu.

Insistența „Motanului”, curajul lui Marin și Armenia cu un singur fotbalist

Și meciul începe! În Manchester, vedeta Armeniei, Mkhitaryan își deschide laptopul. În Antalya, Tamaș, neconvocat, ține pumnii strânși. Pentru o defensivă cu Benzar și Latovlevici pe flancuri, Săpunaru-Grigore în centrul liniei de protecție pentru Tătărușanu. Își va toci mânușile portarul Fiorentinei? De plictiseală poate. Pentru că echilibrul numeric se rupe după 180 de secunde. Din cornerul executat de Stanciu, Bogdan Stancu pune bretonul pentru o minge oprită ca la handbal de Malakyan, pe linia porții. Luciditatea nu-i o calitate a numărului 9 al gazdelor și vârful în roșu pleacă la dușuri. Penalty pentru România și cadrele din Cluj i se succed cu încetinitorul în mintea lui Nicușor. Aruncă o privire scurtă spre Daum. Își trece mâna prin păr. Dar zona din jurul punctului cu var e pontată de crampoanele lui Stancu. Strategie, domnule Daum!? Jordan? 23?

„Motanul” pune șiretul pentru 1-0 (m.4) și omul în plus începe să fie valorificat. Mingea curge ca pe ață, armenii caută încă așezarea optimă, și Stanciu arată de ce stă pe scaunul lui Enzo Scifo. Culege o minge la centrul terenului și paralizează întreaga apărare a gazdelor cu o pasă în adâncime pentru Adi Popa. Viitorul produs de export al lui Becali țășnește printre trei armeni și trimite o scăriță de efect exersată pe parchetul de la Polivalentă, la Cupa Liceelor (2-0, m.10). E un început perfect pentru România, iar Stancu merită o primă pentru insistența care a generat eliminarea lui Malakyan.

Armenii ripostează. Palid. Pizzelii e brazilian. Atât. Nu-i lipsit de calități, dar nu poate gestiona de unul singur omul în minus. Pare că  repriza din Erevan nu se va consuma în van. Doar pentru elevii lui Daum. E o repriză în care se poate pune în practică orice desen cu cretă. E o repriză în care puștiul Marin își ridică nivelul de încredere. Are libertate de mișcare. Pare că joacă de-o viață în națională. Și cadrează un șut perfect pentru 3-0 (m.12), de la 20 de metri, pentru cel mai bun început de meci al naționalei din ultimii 20 de ani. Și pentru o poză pe care o va pune lângă cea în care ieșea cu Roberto Carlos, de mână, din postura de copil de mingi, în Steaua – Real Madrid 1-4, pe Ghencea.

Dar nu-i timp de amintiri. Pentru că Armenia devine un sparring fără cusur pentru meciul din Astana. Posesia crește! Săpunaru și Grigore se înșurubează cât mai sus, Hoban își aleargă maratonul obișnuit și iese la rampă din nou Stanciu (m.29). Creativul ardelean îl găsește pe Chipciu cu o pasă filtrantă, Andonyan sforăine-n ghete și Stancu devine servant pentru Stanciu. Tabela clipește 4-0 (m.30) și Daum își lărgește zâmbetul pe sub mustață. Urmează o perioadă de acalmie, selecționerul armenilor efectuează două schimbări și armenii își reamintesc de partida din Danemarca. Armenii Ozbiliz și Pizzelli îi spun „Neața” lui Tătărușanu cu două șuturi înșelătoare, dar primul act se încheie cu avantaj consistent pentru România.

„Le-am spus la pauză să deținem în continuare controlul partidei. Am încercat să-i țin activi, nu doar s[ stea pe teren și să se uite cum conducem cu 4-0”

Christoph Daum, selecționer România

A debutat și Rotariu, armenii fără reacție

Ce ne va aduce partea a doua? Daum lasă rezervele să dea în clocot și România menține posesia ridicată. Intră Keșeru în locul lui Stancu, Pizelli rămâne dispecerul din gheata căruia pleacă pase exacte, dar defensiva României nu lasă breșe. Marin mai câștigă prestanță printr-un șut cu stângul pe lângă poartă (m.50) și se transformă în pasator decisiv pentru golul lui Chipciu (5-0, m.59). Cu moralul sub nivelul solului, armenii mai răspund tot prin Pizzelli, dar seara de la Erevan arată o echipă a Armeniei plombată cu jucători submediocri. Doar 0-1 cu Danemarca!?

Camerele TVR îl surprind pe Daum – germanul primit cu pietre de unii dintre antrenorii români – zâmbind și fostul tehnician din Bundesliga îl trimite pe Rotariu să-și facă debutul. Chipciu iese, Popa trece pe flancul stâng, timișoreanul rămâne pe dreapta. Și Beglaryan îi arată lui Rotariu că n-ar prinde mingea nici cu o paletă de prins fluturi la o centrare din stângul lui Latovlevici. Lipsiți de idei, armenii cad fizic și psihic, Latovlevici e deranjat de proeminențele osose ale obrajilor lui Haroyan (m.83). Plus bonus: Keșeru (m.89) deschide sezonul la slalom uriaș, dar trage puțin pe lângă.

Final fără rezultate pe tabelă, însă cu un plus la impresie artistică. Pentru o seară în care naționala și-a cosmetizat imaginea mototolită din meciul cu Muntenegru. O seară în care România a câștigat un fotbalist. O seară în care defensiva gazdelor și-a arătat naivitatea în nenumărate rânduri. A fost frumos, elegant, cât de cât… Și totuși. Totuși am fost repartizați într-o grupă cu Polonia și Danemarca. Și ele nu au câte un Malakyan, Grygoryan sau Beglaryan.

Armenia 1. Arsen Beglarian — 15. Hrair Mkoian, 3. Varazdat Haroian, 5. Gael Andonian (4. Taron Voskanian, 39), 20. Levon Hairapetian — 11. Artak Grigorian, 9. Gor Malakian — 23. Aras Ozbiliz (13. Kamo Hovhannisian, 64), 8. Marcos Pizzelli (căpitan), 21. Davit Manoian — 10. Vardan Pogosian (19. Karen Muradian, 33). Selecționer: Varujan Sukiasian.

România: 12. Ciprian Tătărușanu — 2. Romario Benzar, 22. Cristian Săpunaru, 21. Dragoș Grigore (căpitan), 3. Iasmin Latovlevici — 14. Răzvan Marin, 5. Ovidiu Hoban — 8. Adrian Popa, 23. Nicolae Stanciu (17. Erik Bicfalvi, 82), 7. Alexandru Chipciu (10. Dorin Rotariu, 67) — 19. Bogdan Stancu (13. Claudiu Keșeru, 57). Selecționer: Christoph Daum.

Etapa a 3-a  11 octombrie 2016: Kazahstan – România (ora 19:00), Danemarca – Muntenegru, Polonia – Armenia (ora 21:45)

Etapa a 4-a 11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×